Saturday, 7 January 2012

The Legend of Fatehpur Sikri Palace

Fatehpur Sikri palace terletak kira-kira 28km dari Agra. Istana ini telah berusia hampir 500 tahun dan nama asalnya ialah Fetehabad. Kota ini dibina oleh sebuah Empayar Mughal Akbar yang memerintah pada waktu itu. Sultan Akbar mewarisi tahta keturunan daripada Prince Salim, anak kepada salim Chisti iaitu orang pertama yang membuka kota ini. Setelah menguasai tahta Sultan Akbar telah menjadikannya sebagai Empayar Jahangir. Istana ini didirikan sebagai singgahsana rasmi Sultan Ikbar yang menguasai Fatehpur Sikkri dan disinilah tersimpannya sejarah Sultan Akbar dan keturunannya. Begitulah sedikit sebanyak latar belakang yang aku tahu tentang Fatehpur Sikri.

                                                 Panoramic view of the Fatehpur Sikri palace

Sempena kami melawat Taj Mahal pada bulan February 2011 yang lalu ,kami berkesempatan melawat Istana Fatehpur sikri yang merupakan salah satu daripada tempat bersejarah yang menarik di Agra. Seumur hidup aku memang tidak pernah terlintas dalam fikiranku tentang kewujudan sebuah istana yang cantik ini. Malahan aku cuma tahu akan keajaiban Taj Mahal yang terbina atas cinta  Shah Jehan kepada  isterinya, Mumtaz.

Perjalanan kami ke sana mengambil masa selama hampir 1 jam (the exact time xingat!) dari hotel yang kami menginap di Agra. Sampai di Fatehpur Sikkri kami berhenti di sebuah kawasan, 700 meter daripada Istana Fatehpur Sikri dan driver kami hanya menunggu kami di sana kerana kami terpaksa menaiki bas pelancong untuk ke Istana berkenaan. Istana Fatehpur Sikri tersegam indah di atas puncak bukit.

                             Kami menaiki bas pelancong ini untuk ke Fatehpur sikkri City

Dalam 5-10 minit kami pun tiba di hadapan pintu masuk istana berkenaan. Harga tiket bas sangatlah murah dan untuk memasuki kawasan dalam istana itu para pelancong perlu membayar tiket masuk. Ermm lupa dah berapa harganya..


                      Bulan Darwanza, then main entrance to Fatehpur sikri Complex

Port tengah itu mempunyai tiga pintu masuk, yang mana ditengahnya terletak gerbang yang paling besar dikenali sebagai 'Horseshoe Gate'.

                                                               

                                                                                Masjid Jamek

Pembinaan kota Mughal ini adalah pertama kalinya  yang dirancang berasaskan seni bina Mughal dan kombinasi antara seni bina lain seperti seni bina parsi, India dan Islam. Pembinaannya mengambil masa selama 15 tahun untuk siap. Bangunan Fatehpur Sikri menunjukkan satu sintesis daripada pelbagai seni bina seperti Gujarat dan Bengal. Ini kerana terdapat seni ukir daripada pelbagai tempat digunakan untuk membina kota ini. Pengaruh daripada seni bina Hindu dan Jain architechture dapat dilihat seiring dengan element seni bina Islam. Material bangunan yang digunakan adalah diambil daripada kuari batu pasir merah yang dikenali sebagai 'Sikri Sandstone".



Bongkah batu putih kat belakang kami itu sebenarnya makam kerabat diraja. Bangunan tepi yang berwarna putih tu makan Salim Chisti



                                               Seni ukiran bercirikan Islam yang sangat halus


Bagi aku, istana ini sangatlah unik dari segi struktur binaannya, ukiran pada bangunan,  kubah-kubah kecil pada bumbung istana, kolam air yang kecil itu beserta taman bunga yang menghiasi penjuru kanan mencantikkan lagi pemandangan.

                                                                      Entrance to Queen's palace











                                                           Diwan-i-khas (Hall of private audience)

                                                            The central pillar of Diwand-i-Khas


                                      Mariam-Uz-Zamani House, the house of Akbar's Wife  



                     Tak silap aku dalam bangunan ni ada makam-makam dipanggil Nawad Islam Khan


                                                                        Turkish Bath





                                                                           Panch Mahal




                                                                               The Garden


                                                                        

                                                        Jangan conteng monument ini!!!!!!!!!!

Kat dalam istana itu kami hanya menikmati keindahan binaan bangunan itu sambil merayau ke setiap penjuru. Malangnya kami tidak mengambil pemandu pelancong, jadi kami tidak tahu sejarah sultan Ikbar dan makna setiap binaan istana ini. Kami ingat tanpa pemandu pelancong kami akan lebih bebas dan tidak terganggu tetapi rupa-rupanya kami semakin boring berada di kawasan istana berkenaan kerana tidak mampu menyelami kisah di sebalik istana indah ini. Sebagai pengajarannya kalau kita nak melawat sesuatu monument, better ambik je tourist guide sebab melawat tanpa mengetahui sejarah sesuatu tempat menjadikan pengalaman kita tidak menarik.

No comments:

Post a Comment

Share It

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...