Tuesday, 28 February 2012

Mysore: The City Of Palaces

Assalamualaikum..

Minggu lepas (20-24 Feb) berlalunya sebuah peperiksaan yang paling sukar bagi kami selama setahun setengah berada dalam dunia medik. Perrrrgh memang susah sangat Selanjar 1, kami hanya mampu bertawakal sahaja kepada Ilahi agar LULUS. Bagi menghiburkan hati yang hancur dek peperiksaan kejam itu aku bersama dua orang kawan yang lain iaitu Sivaraj dan Arif merancang untuk melawat Mysore.

Jalan yang paling mudah dan selesa untuk pergi ke Mysore adalah melalui Bangalore kerana jaraknya yang lebih dekat kira-kira 135km. Jadi kami hanya menginap di sebuah hotel di Bangalore dan pergi ke Mysore dengan menyewa kereta. Bayarannya dikira mengikut Kilometer dimana untuk setiap Kilometer akan dicaj sebanyak Rs8 sahaja( harga ni aku pun tak sure murah ke tak tapi rasanya dah berpatutan kot). Kami bertolak pada pukul 9 pagi dan sampai disana TIGA jam kemudian.

Mysore Palace or Amba Vilas Palace

Mysore adalah sebuah bandar Istana terletak di selatan India yang mempunyai TUJUH buah Istana tetapi istana yang paling menyerlah ialah Mysore Palace atau kadang-kala dipanggil sebagai Istana Utama. Nama lain bagi istana ini ialah Ambar Vilas Palace. Istana ini terletak di tengah-tengah bandar Mysore dan sebagai memperingati sebuah kerajaan agung yang pernah memerintah dan membina Istana ini iaitu Empayar Raja Wodeyar.

Panoramic view of Mysore Palace


Serba sedikit sejarah Mysore Palace:

Istana yang gah berdiri pada hari ini adalah keempat kali dibina atas kawasan yang sama. Pertama kali dibina pada kurun ke-14 oleh Raja Wodeyar Pertama. Mengikut sejarah, pusat pemerintahan pernah berpindah dari Mysore ke Srirangapatnam semasa era pemerintahan Tippu Sultan. Selepas kematian Tippu Sultan, maka pusat pemerintahan dipindah balik ke Mysore dan Istana ini terus dibina menggunakan KAYU dan TANAH LIAT mengikut style Hindu.

Setelah pembinaannya selesai keluarga diraja pun berpindah ke Istana Mysore dalam 1801 tetapi malangnya Istana ini kemudiannya rosak kerana satu kebakaran besar yang berlaku semasa perkahwinan anak perempuan Maharaja Chamaraja Wodeyar yang paling sulung pada tahun 1897. Pembinaan semula istana ini dilakukan dengan segera dan keluarga Diraja telah berpindah ke Istana Jaganmohan. Seorang arkitek English telah mereka istana Mysore yang baru yang menelan belanja sebanyak Rs41 Lakh serta siap dibina 15 tahun kemudiannya.

 Patung Leopard yang berada di hadapan istana itu diperbuat daripada gangsa dan beratnya mencecah 1000 tan. Terdapat ENAM buah patung Leopard di sekitar istana ini dan dua daripadanya berada di dalam istana di Dewan Pertarungan.

 Pintu Gerbang Utama Istana

Aku sengaja pakai kurta dan shawl warna ni sebab nk bagi sama dengan warna Mysore Palace dan kubahnya.





 Ruangan dalam dari pandangan hadapan istana adalah Public Darbar Hall

 Pandangan hadapan istana.

Gombe Thotti (Doll’s Pavilion)

Pintu masuk ke dalam istana adalah melalui Gombe Thotti atau the Doll’s Pavilion, sebuah galeri tradisional  daripada kurun ke-19 dan awal kurun ke-20. Pavilion ini juga menempatkan suatu koleksi halus India dan Europe serta 'ceremonial objects' seperti sebuah  kereta kayu gajah( digunakan untuk mengangkut penumpang yang dihiasi dengan 84 kilogram emas. Terdapat juga 7 buah meriam di hadapan Gombe Thotti dan digunakan sehingga hari ini untuk menandakan permulaan dan pengakhiran festival Dasara setiap tahun. Selepas melalui Gombe Thotti anda akan memasuki kawasan tengah istana melalui 'Elephant Gate' kemudian anda akan menemui Peacock Hall atau juga dipanggil sebagai Kalyana Mantapa.


Bangga dapat berdiri di hadapan Mysore Palace. Anda bila lagi??:p

 Setahu aku Mysore Palace adalah tempat kedua tertinggi jumlah pengunjung yang datang selepas Taj Mahal. Jadi aku nasihatkan kepada sesiapa yang ingin ke Bangalore luangkan sedikit masa untuk melawat Mysore kerana jaraknyan dah dekat. Rugi la kalau duduk kat India tapi tak melawat tempat-tempat macam ni. Lastly, majulah pelancongan untuk negara.Yeahhh..

Another Gate- dari gerbang inilah kami memasuki istana. Tiket untuk local Rs20 sahaja while foreigner Rs200 seorang  tetapi kami hanya membayar Rs20 je sebab salah seorang daripada kami pandai berbahasa Tamil dan dia menyamar sebagai tempe.



Rasa macam anak raja pulak dengan kurta yang comel nih.hihi

Possing dah lawa tapi face expression tak relevant pulak..

 Budak dua orang ni tak suka bergambar tapi disebabkan aku mereka terpaksa berkorban.

 Tension dengan exam sampai merelakan harimau ni ngap kepala dia.

Gajah adalah satu haiwan yang sangat disayangi di Mysore..Cewah!! Bagi mereka yang teringin menunggang binatang ini jangan risau kerana perkhidmatan itu ada di belakang Mysore Palace.

 Inside Of Mysore Palace

Sesuatu yang amat mendukacitakan disini adalah kami tidak dibenarkan menangkap gambar dalam istana tersebut. Dah la di setiap penjuru ada je polis yang berjaga. Alasannya sebab mereka nak preserve segala ukiran dan lukisan dalam istana itu. Kata tourist guide kami, mungkin flash camera boleh memberikan sedikit kesan pada lukisan dinding kerana bahan kimia yang terpantul dari kamera. Tapi mereka juga tidak menafikan bahawa mereka khuatiri jika berlakunya serangan pengganas pada Istana itu kerana India ni selalu je ada tempat kene bom.

Mula-mula aku ingat istana ini biasa je, kalau tengok dari luar taklah grand sangat tapi jangan disangka pembinaan dalaman istana ini bagaikan istana kayangan. Ukiran yang unik menghiasi setiap inci bangunan bermula dari lantai, dinding, tiang, bumbung ,pintu dan termasuk lampu-lampu hiasan yang cantik. Lukisan yang berusia ratusan tahun pada dinding istana sangat menakjubkan kerana lukisan itu nampak  hidup dan sangat iluminasi. Para artisan melukis peristiwa "Dasara Prossesion" pada dinding istana sebelum dan selepas penjajahan British. 

Kalau nak melawat Mysore baik pergi semasa berlangsungnya festival Dasara pada bulan september dan october kerana anda mungkin dapat menyaksikan sendiri keunikan festival turun-temurun itu ,malah dapat melihat raja-raja Mysore yang masih tersisa.

 Peacock Hall

Peacock Hall adalah satu dewan berbentuk octagon yang grand dengan siling kaca yang berwarna-warni bermotifkan burung merak yang disusun secara geometrik. Ianya digunakan untuk perkahwinan kerabat Diraja dimana pengantin akan berada di dewan ini manakala para tetamu akan memerhati dari balkoni tingkat atas istana. Design dewan ini sebenarnya diadaptasikan daripada istana di Glasgow, Scottland.

Public Darbar Hall

 Ambavilasa or Diwan e khas

Ambavilasa digunakan oleh raja untuk 'private audience' dan merupakan sebuah bilik yang sangat menakjubkan. Pintu masuk ke dewan yang grand ini adalah melalui  laluan rosewood yang diukir secara elegant. 


Royal Paintings

Terdapat juga galeri potrait yang terletak di selatan Peacock Hall. Point utama galeri adalah dua buah potrait bayi berusia satu tahun iaitu prince Krishnaraja Wodeyar IV yang dilukis oleh Raja Ravivarma. Galeri ini juga mempunyai dua buah lukisan besar King Edward VII dan Queen Alexandra. Potrait berkenaan dilukis di atas kanvas menggunakan water-colour yang asli(diperbuat daripada bahan semulajadi).

Mysore Palace at night-Dihiasi dengan lebih 96000 lampu.

PHILOMENA CHURCH








 Kedai menjual souviner kat tepi church tapi tak beli sebab souviner dia lebih kepada agama Kristian.


 Sri Chamundeswari Temple

 Menemani Sivaraj sembahyang di temple. Ramai gila orang datang ke temple ni, kalau nak masuk cepat dan taknak menunggu lama kena bayar Rs100(foreigner).

Membasahi tekak dengan air kelapa sangat membahagiakan. Baiya yang duduk sebelah kanan aku tu driver kami. Dia boleh berbahasa Tamil(macam Sivaraj juga) dan sangat baik orangnya. 

 Panorama bandar Mysore dari sebuah bukit menuju temple.

 Lunch di hotel United-21. Kat sini kami makan Mysore mutton curry, Mysore chicken curry dan ikan goreng dan rasanya amat-amat sedap terutamanya ikan goreng sebab daging dia lembut gila. Okey untuk restoran hotel ni aku bagi A++ untuk makanannya yang sangat marvellous.

 Di hadapan restoran hotel United-21

 Orang cakap Mysore terkenal dengan sarinya yang cantik-cantik tapi kami tak shopping pun sari sebab tak berminat, tambah pula kakak aku tak suka sari.

Brindhavan Garden
Brindhavan garden ni terletak 22km daripada Istana Mysore. 


Bagi aku la kalau anda nak p mysore baik jangan pergi kat taman ni sebab tak ada apa pun yang menarik. Taman dia biasa je setakat ada empangan dan pokok-pokok yang dihias.

Trip satu hari ke Mysore ini sangatlah berbaloi walaupun ada orang cakap Mysore takda pape kecuali Istana Mysore je tapi mereka tak tahu kat sana sebenarnya ada TUJUH buah istana semuanya. Kami hanya sempat melawat mysore Palace sahaja kerana masa yang tidak mengizinkan. Waktu melawat Mysore Palace adalah start dari pukul 9am sampai 5.30pm. dan pada waktu malam pula tidak dibenarkan masuk.Antara istana lain yang mesti dilawati ialah Summer Palace, Tippu Sultan Palace, Lalitha Mahal Palace(telah ditukar menjadi hotel lima bintang) dan etc.

Ada satu tapak arkeologi di sana iaitu Somanathapura Temple yang boleh dilawati. Bagi mereka yang berminat dengan binatang boleh juga melawat Zoo Mysore(dekat saja dengan istana Mysore). Kat sana pun banyak juga muzeum seperti Art Museum, Mysore Rail Museum, Wax museum, Art Gallery dan lain-lain. Kalau nak menyaksikan festival penting di Mysore Palace datanglah semasa Dasara Festival yang diadakan setiap tahun.

Friday, 24 February 2012

A Moment in Srinagar


Entry kali ini akan saya ceritakan sedikit-sebanyak tentang sebuah bandar bernama SRINAGAR.
Dulu kalau dengar je Srinagar mesti anda dan termasuk saya juga akan terbayang sebuah tempat yang sering bergolak dan tidak aman. Hermm betul ke Srinagar ni tidak tenteram?? Mengikut sejarah pula memang Kashmir menjadi rebutan antara tiga negara iaitu India, Pakistan dan China. Disebabkan itulah Kashmir dibahagikan kepada beberapa bahagian. Ada bahagian yang diperintah oleh India, Pakistan dan juga China ( if im not mistaken la) tetapi yang paling famous adalah Jammu&Kashmir yang berada dibawah kekuasaan India. Srinagar ialah ibu negeri Jammu&Kashmir atau kerajaan J&K.

Apa pula kata sesetengah orang Kashmir?

Hari tu sempat juga kami menemu-ramah driver kami iaitu Irfan Khan tentang pendapat mereka sendiri  mengenai India dan Pakistan. Katanya dia lebih suka kalau Kashmir diperintah oleh Pakistan berbanding India sebab Pakistan kan negara Islam. Tambahan pula Kashmir ni 99 peratus adalah Muslim.Hal ini dapat dilihat dengan jelas kerana pada masa itu berlangsungnya kejohanan Kriket Sedunia dan mereka juga menyokong pasukan kriket Pakistan berbanding pasukan negara mereka sendiri.

Boat house dekat Dal Lake, Srinagar

Apa pula pendapat diri saya sendiri tentang Srinagar,Kashmir??

Setelah melawat Kashmir tempoh hari, saya merasakan bahawa Kashmir ni aman dan damai je. Berada di bandar Srinagar membuatkan saya lebih tenang dari sebarang ancaman dan keganasan walaupun disana terdapat kawasan larangan atau Red Spot yang mana lebih berbahaya dan banyak askar India yang memegang senapang kononnya nak jaga keamanan la. Sebelum ini banyak rumor tentang keganasan di Kashmir yang saya dengar melalui pelbagai pihak dan media tetapi saya percaya semua itu hanyalah agenda beberapa pihak tertentu untuk memburukkan Kashmir.


Pendapat saya tentang orang Kashmir?

Bagi saya pertama sekali nak comment pasal orang Kashmir ialah rupa paras yang cantik.hehe ni bukan nak gatal ke apa tapi memamg orang Kashmir kebanyakannya lawa-lawa. Keluar je daripada airport tergamam kami melihat bidadari-bidadari Kashmir, wajahnya macam orang Arab-Pakistan campur Hindustan. Hahah Tapi kami tak tangkap la gambar mereka sebab kami ni baik-baik belaka. Driver kami pun dah pesan awal-awal kat kami agar tidak tangkap gambar perempuan Kashmir sebab mereka sangat respect saudari muslimah mereka. Ni haa kawan-kawan saya semua dah pikir nak kawin dengan orang Kashmir, mentang-mentang la orang sana lawa.

Lupa pulak apa nama baju sejuk yang mereka pakai ni..erkkk!

Jalan-jalan di sekitar bandar Srinagar

Excited sangat nak shopping, sebelum kedai buka kami dah keluar.

Seperti yang dilihat pada gambar di atas, bandar Srinagar tidaklah membangun pun malah ianya seperti tersisih je tetapi kami lebih suka berjalan-jalan di bandar ini kerana orang-orangnya yang baik. Sekali tengok Srinagar ni macam sebuah pekan kecil sahaja dengan deretan kedai di setiap corok jalan. Sesuatu yang aku suka adalah kat sini tiada anjing, most of the time kita hanya jumpa kucing je kat tepi-tepi jalan dan walaupun bandar ni tak berapa maju at least la mereka menjaga kebersihan. Kalau nak beli makanan kat tepi jalan pun aku tak kisah sebab makanan mereka bersih.


Penjual roti yang peramah

Masa tengah jalan-jalan tu kami ternampak sebuah kedai roti yang baru buka. Aku ingat mereka jual roti je tapi kat dalam tu macam-macam makanan lagi ada seperti burger, kek, donat etc. Makanannya boleh tahan jugak, sedap dan murah. Tuan kedai ni baik sangat dah la peramah sampai ajak kami menziarahi rumah dia lagi tapi tak boleh sebab masa tak mengizinkan kerana kami kena kejar flight kami pula kejap lagi.

Kat sini kalau tak beli shawl memang rugi la sebab Kashmir sangat terkenal dengan Shawlnya yang cantik. Suka gila shopping shawl dah la harganya berpatutan. Shawl ni ada banyak jenis juga macam Kashmiri shawl, Kashmiri pushminar dan macam-macam lagi. Kashmiri pushminar tu kecil sikit, lebih nipis dan sesuai la untuk gadis-gadis muda. 


Shopping kasut kulit.

Kami memang shopping sakan la kat sini terutamanya beli shawl.



Hotel centre point

Masa mula-mula sampai kat airport Kashmir tu kami cuba menanyakan seorang pemandu pelancong tentang hotel kat sini. Kalau ikutkan pelan asal kami akan menginap di sebuah hotel tu( lupa nama hotel tu apa) tapi hotel tu nampak mewah la sikit. Setelah sembang dengannya kami pun bersetuju menginap di Hotel Cetre Point, yang dimiliki olehnya sendiri. Harga yang kami dapat memang murah dah la biliknya besar dan selesa, siap ada TV, water heater, dan tiga heater lagi kat tepi katil, depan katil dan kat bawah tilam. Memang selesa habis duk kat hotel ni tambah pula pekerja dia juga layan kami dengan baik. Setiap kali kami nak keluar dan balik mereka pasti akan tanyakan tentang perjalanan kami okey ke tidak. Kami jawap je, Happy!!!

Gambar kenangan bersama pekerja-pekerja hotel yang baik.

Check out dari hotel sebelum menuju ke airport.

Rumah orang-orang kashmir!! Jangan underestimate dengan orang sini, nampak je bandar dia tak maju tapi rumah mereka sangat besar. On the way nak pergi Pahalgam tu boleh tegok penuh deretan rumah banglo di sepanjang jalan. 

Lastly kami telah buat satu video kat Kashmir..
Saksikan ya...hehe

Backpacking Kashmir 2011

Sekian...

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...