Friday, 12 October 2012

Granite Island, Adelaide

Alhamdulillah kami meneruskan legasi Empat Belas Hari backpacking di Australia di sebuah bandar yang bernama Adelaide. Terasa agak janggal bila pertama kali mendengar nama "Adelaide" yang dilontarkan oleh rakan sepengembara denganku. Selama ini tidak ketahuan pula Adelaide itu wujud di Australia dek ditenggelami oleh populariti bandar Sydney, Melbourne, Perth dan Gold Coast. Atau mungkin juga kerana kejakunan aku sendiri menyebabkan aku tidak pernah ambil kisah tentang bandar yang merupakan ibu negeri South Australia ini.

Trip Dua Minggu ini adalah travelog perjalanan terpanjang dalam hidupku. Sebelum ini aku hanya mengembara selama seminggu sahaja semasa menjelajah bandar-bandar bersejarah di Utara India. Nak jalan lama-lama kat tempat asing memerlukan persediaan yang lengkap bukan sahaja bajet yang cukup,  planning yang mantap, malah mental dan fizikal juga kena kuat. Hal ini memang tidak boleh dinafikan dan aku  telah mengharunginya sendiri. Kepenatan jalan-jalan cari pasal di Perth belum lagi pulih sepenuhnya dan sekarang kami harus kuatkan semangat untuk menggunakan kaki-kaki ini di Adelaide pula.

Penerbangan kami dari Perth ke Adelaide ditaja oleh JetStar (saja nak nampak gempak padahal kami beli tiket sendiri je). Tak silap aku tiket kami tu terbeli masa tengah promo dalam AUD126 atau dekat RM441. Hermm hampir sama dengan harga flight kami dari Malaysia ke Perth. Pada aku JetStar ni macam AirAsia la kerana menawarkan harga tiket yang murah sikit berbanding Qantas tapi bezanya penumpang dibenarkan membawa hand luggage sebanyak 10kg! Aku tengok omputeh siap bawa naik makanan lagi kat atas flight dan sempoi je makan tanpa rasa bersalah. Mungkin kat sini boleh bawa makanan kot. Antara penerbangan domestik yang masih available di Australia selain JetStar adalah, Cantas, Tiger, Virgin ect.

Sebuah jambatan ke Granite Island

Tiba sahaja di Adelaide Airport pada pukul 8.30 malam, kami disambut oleh Indera, pelajar yang mengambil jurusan International Relation di University of Adelaide. Kami dibawa ke rumahnya yang terletak 20 minit sahaja dari airport. Keluar sahaja dari kereta aku berasa sangat terkejut kerana suhu di Adelaide jauh lebih sejuk berbanding Perth. Nasib baik je bekalan air panas di rumah mereka ada, jadi tiada masalah untuk kami mandi. Kat sini sleeping bag yang kami bawa seakan-akan tidak bererti kerana tidak mampu melindungi kami dari kesejukan. Indera dan housematenya sangat memahami lantas mereka pinjamkan kami sleeping bag mereka yang agak tebal dan kalis sejuk.

Di sini ingin aku menceritakan sedikit tentang keadaan rumah Indera. Bagi aku la rumah Indera sebenarnya sangat besar kerana mempunyai tujuh bilik tidur, satu ruang tamu yang sederhana besar, satu dapur, dua bilik air, sebijik garaj dan satu halaman belakang rumah yang luas. Kat Aussie ni pelik sikit sebab halaman di belakang rumah lebih luas daripada halaman di hadapan rumah. Katanya harga sewa setiap bulan untuk seorang ialah dalam AUD350 (RM1225) tapi mereka bayar setiap dua minggu sekali. Kat depan rumah mereka pula ada satu batang pokok oren yang merindang buahnya dan rasanya sangat manis.

Trip kami ke Adelaide ada hikmahnya kerana di sinilah aku mengenal beberapa orang yang sangat peramah dan baik hati. Mereka ialah housemate-housemate Indera iaitu Irwan, Lokman, Razi, Azri dan maaf ye yang lain aku terlupa nama. Terima kasih korang kerana menyambut kami dengan baik sekali dan kami rasa sangat dihargai. Tambah-tambah si Indera yang selalu je masak untuk kami. Anyway masakan ko memang sedaplah!


Malam tu juga kami merancang aktiviti jalan-jalan selama dua hari di Adelaide. Seperti yang dipersetujui, kami akan melawat Granite Island di Victor Harbour pada hari pertama dan akan meredah bandar Adelaide pada hari berikutnya. Memandangkan Indera ada kelas keesokan harinya maka dia meminta kawannya membawa kami ke Victor Harbour dengan menaiki kereta. Pagi itu kami singgah sekejap di pasaraya COLES untuk membeli makanan seperti roti, air, ayam bakar dan buah epal untuk berkelah di Victor Harbour. Mungkin di sana susah nak cari makanan halal sebab itulah kami prepare siap-siap.

Untuk pengetahuan anda, Victor Harbor adalah sebuah bandar yang terletak di pantai Semenanjung Fleurieu, kira-kira 80 km ke selatan Adelaide. Bandar ini merupakan pusat penduduk terbesar di semenanjung, dengan ekonomi berdasarkan pertanian, perikanan dan industri pelbagai. Ia juga merupakan destinasi pelancongan yang sangat popular, dengan penduduk di bandar ini sangat berkembang semasa cuti musim panas.

Menjejaki Granite Island

Granite Island ialah sebuah pulau kecil di sebelah Victor Harbor. Pulau ini langsung tidak berpenghuni, bagaimanapun terdapat bangunan dan perlindungan di situ, termasuk kafe. Ia adalah satu tarikan pelancongan yang popular, terutamanya bagi orang-orang yang ingin melihat Little Penguins (biasanya dipanggil "Fairy Penguins") yang membiak dan hidup di pulau itu. Pulau boleh diakses merentasi tambak dari tanah besar, sama ada dengan berjalan kaki atau dengan menaiki Horse Drawn Tram disediakan. Ahoho itu dia serba sedikit info tentang Granite Island yang dipetik dari pak cik google sebentar tadi.


Selain daripada Granite Island Recreatian & Nature Park, ada banyak lagi attractions dekat Victor Harbour antaranya ialah The Horsedrawn Tram, Whale Center, The Big Duck Boat Tours an so on. Hermm nak tahu lagi detai silalah browse kat google kay! Mostly pengunjung datang sini untuk melihat dolphins, sealions, whales dan little penguins. Kalau nak tengok singa laut tu kenalah pemurah sikit untuk membayar tiket The Big Duck Boat Tours tu sebab anda akan dibawa ke sebuah pulau kecil bersebelahan dengan Granite Island yang merupakan habitat singa laut. Tak silap aku bayaran untuk 30 minit dan 1 jam tour adalah berbeza. Untuk 1 jam bagi adult dalam AUD55, kids AUD45, family AUD180! Fuhhh agak mahal juga tapi berbaloi la dapat tengok sealion dan kalau bernasib baik mungkin dapat melihat kelibat ikan paus.

Unfortunately masa kami ke sana satu ekor penguin pun tak nampak dan kebetulan pula Penguin Center tutup pada hari tersebut. Haihh!! Orang cakap Granite Island ni macam "the jewel of Adelaide" sebab memiliki nature yang sangat cantik. Perjalanan kami ke sana mengambil masa selama 2 jam. On the way tu dapat tengok keindahan pemandangan yang menghijau di kiri dan kanan highway. Dalam pukul 1 petang kami pun sampai di sana dan terus menunaikan solat serta berkelah kat tepi pantai. Kemudian kami terus bergerak menuju Granite Island dengan berjalan kaki menyeberangi sebuah jambatan.



Persekitaran dekat Victor Harbour sangat redup, tenang tetapi sangat berangin. Oleh kerana angin yang bertiup agak kencang maka menjadikan suhu persekitaran sangat sejuk. Lebih sejuk daripada Adelaide City.Ini first time kot aku menjejakkan kaki ke sebuah pulau. Anyway kenapa la dalam banyak-banyak pulau di Malaysia, ke sini jugak aku pergi. 

Granite Island ni sebenarnya sangat kecil, tak sampai 1 km persegi pun sebab itulah kami jalan kaki je. Kat atas tu ada banyak Trail, salah satunya ialah Kaiki Trail. Penamaan Kaiki Trail sebenarnya berkait rapat dengan sejarah tempat ini yang mana dahulunya pernah didiami oleh Aborigin yang dikenali sebagai Ngarrindjeri. Ada sebuah kisah dongeng orang Ngarrindjeri yang berlaku kat sini tapi aku dah lupa la.



Amazing Granite Island




Pulau yang dihuni oleh singa laut, dapat dilihat dari Granite Island.

A bit review about Granite Island. Bagi aku Granite Island sangat-sangat cantik especially nature yang ada kat situ. Pulau ni taklah tinggi sangat dari aras laut dan di pesisirnya dilitupi oleh batu-batu gergasi semulajadi yang sentiasa melindungi pulau ini dari hakisan. Tumbuhan-tumbuhan yang ada kat situ pun cantik. Banyak tumbuhan renek yang mengeluarkan bunga dan ada juga beberapa pokok herba dekat bahagian yang menghadap lautan India. Since pulau ni under conservation, so ada beberapa tumbuhan yang di tanam di kawasan yang kurang tumbuhan. Lautannya pula sangat kebiruan dan mampu memukau sesiapa sahaja yang melihatnya. I think Granite Island had offered me a great experience that i would never forget it!
No motive!


Main hide and seek

Batu besar berbentuk payung- Umbrella Rock!
Batu belah batu bertangkup

Pemandangan diambil dari dalam sebuah batu yang berbentuk gua

Jambatan yang menghubungkan Granite Island dengan Victor Harbour

About the Little Penguins. Actually there are 177 little penguins in Granite Island. Little penguins have blue feathers. A little penguin will typically grow to 17 inches and live for around 6 years! Other names for little penguins is Little Blue Penguins and Fairy Penguins. It is the smallest species of penguin in the world.

Museum or kedai souvenir? Hermm

Jangan ingat senang nak meredah keseluruhan Granite Island ni walaupun keluasannya sangat kecil kecualilah kita memjejakkak kaki ke sana baru tahu sekecil-kecil pulau ni mampu membuatkan kaki kita melecet. Huhu penat juga weh nak conquer satu round pulau ni dengan jalannya yang berbatu-bata, tambah lagi dengan angin yang sangat kencang kekadang sampai nak terbang jugak kamera DSLR tuh. Lama juga kami nak jelajah seluruh pulau ni dekat dua jam baru habis. Lupa pula nak mention, kat pulau tu ada sebuah restoran seafood tapi kami tak cuba makan pun kat situ. Eventhough tak dapat tengok penguin tapi Granite Island tetap best. Saja nak suggest, sesiapa yang nak datang ke Adelaide, jangan lupa luangkan masa untuk melawat Granite island.

Sekian


Sunday, 7 October 2012

Aussie: Perth Part 4

Hari terakhir berada di Perth. Seriously aku tak sangka masa berlalu amat pantas dan rasa tidak sanggup nak tinggalkan tempat ini. Environment kat sini sangat berbeza dengan negara kita, apatah lagi negara India. Tapi kalau nak bandingkan Australia dengan India memang antara langit dengan bumi. 

Hari ni tak ada aktiviti pun just bersiap siaga dan nak jalan-jalan cari makan dekat UWA sambil usha-usha barang dekat pasaraya IGA. Sementara Mat Luthfi masih ada kat rumah tu, so sempat lagi kami interview dia dan buat rakaman video sikit. Eheww! Tapi tak sama la dengan video dia tu, ini punya versi skema, just suruh dia citer pengalaman belajar dekat Perth.






Yeahhh. Malaysian food! 

Nasi lemak penang. Sedap tapi pedas.


Aktiviti terakhir kami di Perth ialah melawat Kings Park, yang terletak dekat Mount Eliza. Taman ini adalah kombinasi daripada rumput-rumput taman, botanical gardens  dan hutan belukar semulajadi. Dari Kings Park ni kita boleh tengok panorama Swan River dan Darling Range. Lebih menarik lagi, kita boleh tengok keseluruhan bandar Perth dari sini. Sebenarnya Kings Park adalah inner city park paling besar di dunia, kira-kira 4 km persegi dan merupakan salah satu destinasi pelancongan yang popular di Perth.

Nama pokok ini, Gija Jumulu.

Gija Jumulu adalah nama yang diberikan kepada pokok boab (adansonia gregorii) yang diangkut 3.2 kilometer dari Telegraph Creek, Warmun berhampiran di rantau Kimberley Australia Barat Kings Park di Perth. Pokok 36 tan dianggarkan berusia 750 tahun dan dinamakan daripada orang asli tempatan berhampiran Warmun, iaitu Gija, dan perkataan mereka untuk boab pokok, Jumulu. Boabs dipercayai mampu hidup sehingga 2,000 tahun. Pokok ini menerima beberapa kerosakan cetek pada batang sebelah selatan semasa dalam perjalanannya ke Kings Park yang menyebabkan beberapa dahannya menjadi busuk.

Botanic garden


Enam Musim bagi orang asli (aborigin) Australia.

Seperti yang telah aku khabarkan dalam post sebelum ini bahawa orang asli Australia, atau dikenali sebagai Aborigin membahagikan empat musim utama ( winter, spring, summer, autumn) kepada enam musim iaitu Makuru, Djilba, Kambarang, Biruk, Djeran dan Bunuru. Pembahagian musim ini adalah berkait rapat dengan kehidupan mereka yang hidup secara berpindah-randah berdasarkan peralihan musim dan kepercayaan mereka. 

Lotterywest Federation Walkway



State War Memorial Precinct

State War Memorial Precinct terletak di  Mount Eliza menghadap Perth Water. Ianya mengandungi Cenotaph, Court of Contemplation (mahkamah renungan), Flame of Remembrance( api peringatan) dan Pool of Reflection.

Anzac Dawn Down Service

Selain kemudahan pelancongan, Kings Park juga mempunyai State War Memorial, the Royal Kings Park Tennis Club dan sebuah takungan. Hari Anzac adalah hari kebangsaan peringatan di Australia dan New  Zealand, asalnya diperingati oleh kedua-dua negara pada 25 April setiap tahun untuk menghormati ahli Australia dan New Zealand Army Corps (ANZAC) yang berjuang di Gallipoli di Empayar Uthmaniyyah semasa Perang Dunia I. Ia kini lebih meluas memperingati semua mereka yang berkhidmat dan mati dalam operasi ketenteraan bagi negara-negara mereka. 


Panoramic view of Perth City

Pokok di sebelah Saiful ni namanya Corymbia citriodora

Menghadiri rumah terbuka dekat Curtin, on the way nak ke airport.

Bersalam dengan Mat Luthfi

Dekat dua jam jugak kami lepak di Kings Park tu, then kami terus bergerak menuju Perth Airport. Flight kami ke Adelaide ialah pada pukul 5.30 petang, so kami kena sampai sana at least satu jam lebih awal. Kebetulan nak ke Airport tu kena lalu dekat Curtin dulu, so kami singgah la sekejap dekat sebuah rumah pelajar Malaysia yang buat open house. Kali ini memang kami langkah kaki kanan la sebab belum lunch lagi. Dekat open house tu ada macam-macam makanan termasuk makanan kegemaranku iaitu Nasi Kerabu Ayam Bakar. Budu cap ketereh pun ada jugak. Anyway, terima kasih yer kepada tuan rumah sebab sudi ajak kami ke open house mereka. Tak lupa juga kepada Kitem dan semua housematenya yang sudi membenarkan kami berteduh di rumah mereka. Hanya Allah saja dapat membalas jasa baik kalian. 
Selamat tinggal Perth

Tiba di Adelaide Airport

Actually Perth ni bandar yang agak terasing berbanding bandar-bandar lain di Australia sebab jaraknya yang agak jauh. Bandar paling dekat dengan Perth adalah Adelaide, dekat 3 jam naik flight. Kami sampai dekat Adelaide dalam pukul 8.30 malam dan dijemput oleh kawan kami iaitu Indera. Orang cakap Adelaide ni kurang best sikit berbanding bandar-bandar lain di Australia tapi kami pergi sana sebab nak jumpa kawan dan nak merasai suasana Adelaide.

Justeru, sukacita dimaklumkan bahawa tamatlah sudah trip 4 hari 3 malam di Perth. Pada pandangan aku, Perth adalah sebuah bandar yang tidaklah begitu besar tetapi amat cantik dan menenangkan. Alam semulajadi di Western Australia juga sangat indah. Maha Suci Allah tidak pernah aku melihat sebuah tempat yang cantik seperti Perth. 

Sekian..


Monday, 1 October 2012

Aussie: Perth Part 3

This is our third day in Perth and we are still survive in the cold weather of approximately 3 degree celcius at night. There are still eleven days more for our backpacking in the land of Australia. I felt so cold here and always wearing the winter cloth even i was in the house. Luckily i bring along a sleeping bag but i'm still can feel the cold deep into my tibial bone. My sleeping bag is not so good to insulate me from the cold weather becouse it was RM30 only.  If you want to travel during winter in any country, i'm suggesting you to buy a high quality sleeping bag.

I though Perth is so cold for me but my friend said Melbourne and Adelaide is cooler that this. I'm suppose to be more grateful for this weather but surely i like it very much. But somehow i felt the hot weather in Malaysia is better than the cold weather in Australia. From what i know, summer in Australia is so trouble as it approaches 47 degree with dry air. 

Preparing breakfast

Aku tengok pelajar Malaysia kat sini rajin juga memasak sendiri di rumah. Mungkin mereka ingin berjimat sedikit memandangkan harga makanan di sini agak mahal. Kami pun sama la. Sebagai backpacker kami tak kisah pun nak makan apa asalkan murah dan kenyang. Di sini kami membeli ayam yang sudah diperap di pasar raya Coles dan masak sendiri dekat rumah. Tak silap aku harga lapan ketul paha ayam bersaiz besar tu dalam $7 dan kalau bahagi tiga memang jimat la. Boleh save budget untuk shopping souvenir. 

On this third day, actually kami nak jalan-jalan dekat Fremantle. Orang cakap kalau datang Perth memang wajib pergi Fremantle sebab kat sana boleh dapatkan souvenir dengan harga yang murah. Setakat ni aku tak jumpa lagi souvenir yang harga 1 henggit atau 2 henggit tapi kalau harga bawah 10 henggit tu rasanya dah ok la untuk aku yang tak bekerja lagi ni. Nanti kita terjah Fremantle Market habis-habisan!

Tiba di Subiaco

Larian amal sedunia

Train station

Kami berada di Subiaco tengah menunggu train ke Fremantle

Train diaorang luas dan selesa

Fremantle Railway Station

Seperti biasa, dari University of Western Australia kami naik bas dan turun dekat kawasan yang berdekatan dengan Subiaco City. Dekat sana kami terus naik train untuk ke Fremantle. Trip kali ini agak smooth la sebab ditemani oleh kawan kami yang belajar di sini dan merekalah yang guide kami pergi jalan. 

Setahu aku Fremantle ni adalah satu bandar pelabuhan yang terletak di pinggir Swan River kira-kira 20km dari Perth City. Fremantle Harbour juga dijadikan sebagai pelabuhan buat Perth. Nak lagi spesifik, nama Fremantle ni sebenarnya diambil sempena nama pegawai British yang bertugas di sini iaitu Captain Charles Howe Fremantle dan beliau jugalah yang telah membina sebuah kem pertahanan di Fremantle pada suatu masa dahulu. Bandar Fremantle mempunyai banyak bangunan kurun ke-19 yang masih kekal hingga ke hari ini dan juga peninggalan-peninggalan lain.

Fremantle Post Office



Fremantle Town Hall


Heritage buildings


Historic building

Maritime Museum

Tandas awam


Kalau nak berjalan memang tak senang hati kalau dah masuk waktu solat tapi kita tak solat lagi. Sepanjang aku berada di Aussie memang kami akan solat terlebih dahulu sebelum memulakan aktiviti berjalan-jalan sebab khuatir terlupa dan terpaksa melakukannya pada lewat waktu. Kat sini biasanya kami cari je kawasan lapang seperti padang atau taman yang ada tandas awam untuk senang kami nak ambil wuduk dan sembahyang. 

Cicerellos Restaurant-for great fish and chips!


Kalau nak rasa suasana meriah macam ni, sebaiknya datang la sini pada hari Ahad.

Siap ada performance lagi


Suka la tempat ni sebab ramai sangat orang yang datang semata-mata nak makan fish and chips yang sedap tu.




For your information, Australia is very famous with it fish and chips. Kat sini orang putih memang suka sangat makan benda alah tu. Kebetulah kami datang Fremantle pada hari Ahad dan memang hujung minggu macam ni berpusu-pusu orang ke sana. Kalau hari biasa Fremantle akan jadi lengang sikit dan tak begitu meriah. Nasihat aku, datanglah Fremantle pada hari Ahad ok! Kat sini aku terjumpa satu benda yang agak canggih dan belum pernah lagi aku jumpa kat Malaysia or India. Bila kita order dan bayar makanan tu tetiba cashier bagi satu alat yang nampak macam handphone (rujuk pada gambar diatas). Dekat alat tu tertulis nombor giliran kita. Nanti bila fish n chips kita dah siap automatically alat tu akan berbunyi dan boleh la terus pergi ambil makanan. Hihi excited gila kan bila alat canggih manggih tu bebunyi walaupun terasa sedikit jakun di situ.

Salah satu benda yang paling special dekat Fremantle ialah Fish and Chips. Inilah first time aku makan fish and chips Australia dan rasanya sumpah sedap gila. Selain fish  and chips ada jer kombinasi makanan laut yang lain dengan chips seperti prawn n chips, sardin n chips, chicken n chips tapi mostly orang panggil fish and chips jer. Harga fish n chips kat sini pun depend pada jenis menu la. Hari tu aku ambil Tradisional Fish n Chips jer dan harganya cuma $10. Kalau nak yang lagi special harganya pun bertambah mahal la macam Seafood Platter tu dalam $46. Kawan aku cakap seafood platter tu haram dan jangan sesekali makan sebab ada bahan berunsurkan khinzir. Siyesly aku cakap fish and chips dekat sini memang sedap sangat. Chips dia besar gila, tak macam Malaysia punya. Fish dia pun besar sampai aku rasa muak nak habiskan semuanya.

Traditional Fish and Chips-$9.9 jer!

Bergambar bersama pelancong Malaysia yang lain



Suasana di sini sangat santai dengan pemandangan pelabuhan yang indah





Sebelum penjajahan British, sebenarnya Fremantle adalah penempatan bagi kaum orang asli Australia yang dipanggil sebagai Aborigin. Nama traditional fremantle ialah Walyalup yang bermaksud "tempat menangis" dan orang asli tempatan pula dikenali sebagai "Whadjuk". Bagi orang asli, mereka menggap Fremantle sebagai tempat berpesta, menjalankan aktiviti kebudayaan dan tempat berdagang. 

Biasanya Australia mempunyai empat musim tetapi bagi orang Whadjuk, mereka membahagikan masa kepada enam musim yang mana memandu mereka untuk berpindah dari satu kawasan ke kawasan yang lain. Enam musim yang mereka amalkan itu ialah Birak(summer), Bunuru(summer to autumn), Djeran(autumn), Makuru(winter), Djilba(winter to spring) dan Kambarang(spring). So kiranya aku melawat Aussie pada musim Djilba la.

Sebagai contoh. semasa Djeran(april to may) biasanya orang asli Whadjuk akan berpidah kembali di sepanjang Swan River menjauhi kawasan pantai. Bila Makuru(june-july) tiba, Whadjuk akan berpindah jauh ke kawasan terpencil dalam kem musim sejuk mereka. Namun apabila Kambarang (October-November) tiba, Whadjuk akan berpindah kembali ke kawasan pantai kerana cuaca pada masa itu panas.

Menuju ke Round House untuk melihat pantai Fremantle dari atas sebuah bukit

Round House

Fremantle beach




Perkara yang aku suka tentang Australia ialah pantainya yang cantik dengan airnya yang jernih dan kebiru-biruan. Mungkin salah satu kelebihan Australia adalah memiliki alam semula jadi yang sangat indah bermula dengan landskap tumbuhan yang cantik, pantai yang putih bersih sehinggalah anugerah tak ternilai iaitu langit yang sangat biru berserta kepulan awan yang menghiasinya. Sungguh, bumi boomerang ini sangatlah indah dan ternyata aku sekali lagi aku jatuh hati dengan tempat ini.

 One of many well-preserved 19th century business and commercial streets in downtown Fremantle

National Hotel



Bandar Fremantle ni tak ubah seperti bandar peninggalan sejarah. Di sini terdapat banyak bangunan lama yang telah dibina sejak kurun ke-19 lagi dan ianya masih dipelihara dengan baik sehingga ke hari ini. Fremantle juga merupakan bandar pelabuhan yang tenang dan damai. Aku merasa sangat tenang dan agak bosan bersiar-siar di bandar ini kerana jalannya yang langsung tidak sibuk dengan kenderaan, malah kat sini juga tidak ramai orang. Jalan-jalannya sangat lengang dan biasanya anda akan menjumpai banyak bangunan antik di kiri dan kanan jalan. 

Fremantle Market










The most important landmark here is Fremantle Market. This is a must visited place in Fremantle. Mostly pelancong yang datang sini akan singgah dekat Fremantle Market untuk mendapatkan souviner Perth. Anda mampu mendapatkan barang-barangan cendera hati dengan harga yang jauh lebih murah berbanding yang dijual di Perth City. Fremantle Market ni agak luas la dan ada pelbagai variasi barangan yang dijual seperti souvenir (key chain, fridge magnet, baju i love Perth, anak patung, boomerang), makanan, buah-buahan, sayur-sayuran etc. 

Menariknya di sini aku terjumpa beberapa orang Malaysia dan Indonesia yang bekerja sebagai jurujual dekat kedai souvenir. Bila kita lalu depan kedai mereka tetiba je terdengar suara orang menegur, "apa khabar mas, silakan masuk". Nak beli belah kat sini kira senang la sebab juru jualnya adalah orang kita juga. Kebanyakan souvenir Australia kat sini made in China sebab kos pembuatannya yang murah. So kalau nak beli baju ke, key chain ke memang tak boleh lari dari statement "made in China" sebab memang kerajaan Aussie buat kilang souvenir dekat negara China. Lagi pun orang China juga ramai yang berniaga di Fremantle Market ni.

church

Pulang dengan menaiki bas

Terjumpa Mat Luthfi

Balik dari Fremantle aku lepak sekejap dekat padang tepi kolam UWA tu sambil buat video rakaman sebab esok aku akan meninggalkan Perth. Tak puas lagi tinggal kat sini dan rasa macam sedih je nak berpisah dengan Perth. Lepas tu aku gi lepak dekat tepi sungai Swan pulak sambil tengok pemandangan bandar Perth dari jauh. Suasananya tenang sekali. Bila balik rumah agak terperanjat la sebab tetiba ternampak muka yang amat familiar kat you tube. Oh Mat Lutfi rupanya! Dia datang singgah sini lepas balik dari open house dan alang-alang tu dia terus tidur kat rumah yang kami menumpang ni. Ok la mamat ni baik, rajin, peramah dan sempoi.

Sekian..


There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...